Projektansökan

Har ni fått ett svar från styrelsen att de bedömt er intresseanmälan som ett möjligt Leaderprojekt, då är nästa steg att skriva projektansökan!

Dags att skriva projektansökan!

Denna sida hjälper er vidare som redan gått igenom processen med intresseanmälan, fått den positivt bedömd av styrelsen och därmed blivit inspirerade av att fortsätta att ta er idé till verklighet!
Vet ni inte alls vad vi menar med intresseanmälan? Då kan ni läsa mer om vår process här: Så går det till

För er andra kommer här några steg att följa i ert skrivande av er faktiska projektansökan i Jordbruksverkets system!

Ansök om fullmakt direkt!

För att komma in i Jordbruksverkets system och kunna börja skriva en ansökan behöver en av er ha ansvarsområdet att lämna in ansökan. Den personen ska ansöka om fullmakt hos Jordbruksverket att få tillgång till dessa funktioner.

Det kan ta några dagar för Jordbruksverket att handlägga ansökan, så gör detta så snart som möjligt!
Blanketten för detta finner ni här 

Håll koll på strategin

När ni skriver er projektansökan är det superviktigt att ni fortsätter i den linje som ni påbörjat i och med er intresseanmälan. Läs återkopplingen från styrelsen, läs vår strategi igen och speciellt avsnitten som gäller det insatsområde ni ska skriva er projektansökan inom. Här finner ni strategin.

Kontakta oss på verksamhetskontoret! Vi finns här för er under hela processen.

Skriv ansökan

När er ansökan om fullmakt gått igenom är det dags att börja skriva i systemet!

E-tjänsten för detta når ni genom följande steg:

 • Gå in på www.jordbruksverket.se och logga in på Mina Sidor med Bank-ID
 • Välj den organisation du representerar
 • Skriv ansökan genom att följa stegen i e-tjänsten
 • Bifoga följande dokument (krav för godkänd ansökan)
  • Budgetmall, offerter, alla kostnadsunderlag – allt som verifierar era budgetposter i projektet. Budgetmall hittar du här
  • Likviditetsintyg. För att visa att ni har likviditet kan ni exempelvis bifoga kontoutdrag, balansräkning eller lånelöfte som visar att ni har möjlighet att ligga ute med utgifter motsvarande ca 30% av projektstödet ni vill söka.
  • Samarbetsavtal/ avsiktsförklaring från de ni ska samarbeta med i projektet. I detta dokument behöver det beskrivas vad varje samarbetspartner aktivt ska bidra med i projektet, och vad samarbetspartnern ser att de får ut av projektets målsättning.
   Samarbetsavtal finner du här.
Lämna in projektansökan

För att er projektansökan ska komma med i aktuell projektperiod är det viktigt att ni skickat in ansökan i Jordbruksverkes system innan deadline. Aktuell deadline framgår på vår hemsida under kalendern.

Kom ihåg! Verksamhetskontoret ger er gärna återkoppling innan ni trycker på knappen, om ni är ute i god tid. Vi hjälps åt!

Innan ni trycker på knappen, är det värt tiden att gå igenom sin ansökan kopplad till de urvals- och bedömningskriterier som styrelsen kommer att bedöma den utifrån. Urvals- och bedömningskriterierna finner du på den här sidan

Efter att ni skickat in ansökan till Jordbruksverket är det upp till styrelsen att genom att luta sig på strategin samt urvals- och bedömningskriterierna, bedöma vilka projektansökningar som blir prioriterade denna projektomgång.
Blir er ansökan prioriterad får ni veta det i tät anslutning till det aktuella styrelsemötet.

Nästa steg är att vi på verksamhetskontoret handlägger er ansökan, och att sedan Jordbruksverket ser över ansökan och tar ett formellt beslut för er projektansökan. Hur lång tid det tar mellan att styrelsen beviljat ert projekt och när Jordbruksverket tagit ett formellt beslut, kan variera i tid. Kanske behöver det kompletteras saker, eller kanske har Jordbruksverket ett högt tryck just då. Oavsett brukar det ta cirka 3 – 5 månader mellan styrelsens beslut och Jordbruksverkets beslut, men ibland längre.
Från det att styrelsen tagit ett beslut att bevilja ett projekt, får kostnader tas för projektet. Dock sker det på egen risk i och med att det är Jordbruksverkets beslut som är det faktiska beslutet och att det därför fortfarande finns en risk att projektet inte beviljas.

Startbesked? Sätt igång!

Är allt klart och godkänt? JIPPIIIII

Då är det bara att köra igång! Luta er gärna mot nästa del av processen genom att gå in på följande länk: Projektstart och genomförande
Där går vi igenom råd och saker att tänka på under projektstart och genomförande.
Och. Inkludera oss på verksamhetskontoret direkt! Vi vill verkligen inte missa att vara med på er spännande resa!